Cégnyilvántartások

Az Unió egységes piaca adta lehetőségeket kihasználva egyre több vállalkozás terjeszkedik a nemzeti határokon túlra. A több tagállamra kiterjedő vállalatcsoportok különböző tagállamokból származó cégeket foglalnak magukban, és számos vállalati szerkezetátalakítási művelet – például egyesülés vagy szétválás – szintén más-más tagállamban letelepedett cégeket érint.

Az elmúlt évtized során az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata is lehetővé tette a vállalkozások számára, hogy egy adott tagállamban való bejegyzésüket követően üzleti tevékenységüket részben vagy egészben egy másik tagállamban végezzék.

A „cégnyilvántartás” szó egyaránt jelenti a nemzeti kereskedelmi nyilvántartásokat, a cégjegyzékeket és bármely egyéb olyan nyilvántartást, amely céginformációkat tárol, és azokat a 2009/101/EK irányelv értelmében a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi.

A vonatkozó aloldalakon az európai szintű cégnyilvántartásokról és a nemzeti cégnyilvántartásokról találhatók további információk.

Utolsó frissítés: 30/06/2015

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.