Európai szintű cégnyilvántartások

Ez a rész a cégnyilvántartások európai szintű együttműködését mutatja be röviden.

Az uniós cégnyilvántartások összekapcsolása

A 2012/17/EU irányelv elfogadását követően valamennyi uniós tagállam és az Európai Bizottság közös erőfeszítéssel cégnyilvántartásokat összekapcsoló, uniós szintű rendszert állít fel.

A rendszer „az üzleti nyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszer” (BRIS) megnevezést kapta. A BRIS felállítását követően:

  • Biztosítja a tagállamokban nyilvántartásba vett cégekre vonatkozó információkhoz való uniós szintű hozzáférést, valamint
  • Első alkalommal teszi lehetővé a valamennyi uniós cégnyilvántartás közötti elektronikus kommunikációt. A cégnyilvántartások információt tudnak majd cserélni a külföldi fióktelepekről és a vállalkozások határokon átnyúló egyesüléseiről.

A BRIS-nek köszönhetően a polgárok, vállalkozások és nemzeti hatóságok az európai igazságügyi portálon keresztül rákereshetnek a nemzeti nyilvántartásokban a vállalkozások által benyújtott információkra. Ezen túlmenően az új rendszer javítani fogja a nyilvántartások közötti kommunikációt, ami lehetővé teszi számukra, hogy maguk között megbízható információkat cseréljenek.

A BRIS 2017. június 8-án indul el.

Alternatív információforrások

Európai cégnyilvántartás (EBR)

Az EBR az európai cégnyilvántartások hálózata A cégnyilvántartások közötti informális technikai együttműködésnek indult, majd idővel arra összpontosított, hogy egész Európában információkat nyújtson a cégekről. Ma a felhasználók saját országuk cégnyilvántartásán keresztül fizethetnek elő az EBR szolgáltatásaira. Ez az EBR-hálózatban részt vevő országokban nyilvántartásba vett cégekre vonatkozó információk határokon átnyúló elérését teszi számukra lehetővé.

További információk az EBR honlapján találhatók.

Utolsó frissítés: 29/09/2015

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.