Poslovni registri na evropski ravni

V tem razdelku je na kratko predstavljeno sodelovanje poslovnih registrov na evropski ravni.

Povezovanje evropskih poslovnih registrov

Po sprejetju Direktive 2012/17/EU se ob skupnem prizadevanju vseh držav članic EU in Evropske komisije na ravni EU vzpostavlja sistem povezovanja poslovnih registrov.

Sistem se imenuje sistem povezovanja poslovnih registrov (Business Registers Interconnection System – BRIS). Ko bo vzpostavljen, bo BRIS:

  • na ravni EU zagotavljal dostop do informacij o družbah, registriranih v državah članicah, in
  • prvič omogočal elektronsko komunikacijo med vsemi poslovnimi registri v EU. Ti bodo lahko izmenjevali informacije v zvezi s tujimi podružnicami in čezmejnimi združitvami družb.

Državljani, podjetja in nacionalni organi bodo lahko s pomočjo sistema BRIS prek portala e-pravosodje poiskali informacije, ki so jih družbe predložile v nacionalne registre. Poleg tega bo novi sistem izboljšal komunikacijo med registri, in sicer tako, da jim bo omogočal medsebojno izmenjavo verodostojnih informacij o družbah.

BRIS naj bi postal operativen do 8. junija 2017.

Drugi viri informacij

Evropski poslovni register (EPR)

EPR je mreža evropskih poslovnih registrov. Nastal je na podlagi neformalnega tehničnega sodelovanja med poslovnimi registri, sčasoma pa se je osredotočil na zagotavljanje informacij o družbah po vsej Evropi. Danes se lahko uporabniki naročijo na storitve EPR prek poslovnega registra v svoji državi. S tem pridobijo čezmejni dostop do informacij o družbah, registriranih v državah, ki sodelujejo v mreži EPR.

Podrobnejše informacije lahko najdete na spletišču EPR.

Zadnja posodobitev: 29/09/2015

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.