Európai szintű ingatlannyilvántartások

Ez a rész két európai szinten működő ingatlan-nyilvántartási hálózatot – az európai földhivatali információs szolgáltatást (European Land Information Service, EULIS) és az Európai Földhivatalok Szövetségét (European Land Registry Association, ELRA) – mutat be röviden.

Mi az EULIS?

Az EULIS szolgáltatás (európai földhivatali információs szolgáltatás) olyan internetes portál, amely európai államokra kiterjedő hozzáférést tesz lehetővé az ingatlan-nyilvántartásokhoz.

Hozzáférést biztosít a szakmai felhasználók számára az európai földterületekre és ingatlanokra vonatkozó adatokhoz. Egyben információs központ is, ahol Ön az egyes országoknak az ingatlanok nyilvántartásba vételére vonatkozó eltérő feltételeiről tájékozódhat.

Az EULIS-hálózaton jelenleg öt tagállam nemzeti ingatlan-nyilvántartása szolgáltat földterületekkel és ingatlanokkal kapcsolatos információkat. A munka különböző fázisainál tartó tíz további tagállam célja, hogy csatlakozzon az EULIS szolgáltatáshoz. Az EULIS weboldalán valamennyi hivatalos uniós ingatlan-nyilvántartási szervezet elérhetőségei és weboldalaira mutató hivatkozások is megtalálhatók.

Mit kínál az EULIS?

Az EULIS holnapján hivatkozások és információk találhatók az összes európai ingatlan-nyilvántartáshoz. Az EULIS szolgáltatás egyszerű internetes hozzáférést biztosít valamennyi részt vevő ország földterületekkel és ingatlanokkal kapcsolatos hivatalos információihoz. Az ingatlan-nyilvántartási szervezetek az EULIS-portálon keresztül látják el a földhivatali információk szolgáltatói és terjesztői szerepét.

Az ingatlan-nyilvántartások regisztrált felhasználói az EULIS-hez csatlakozott bármely nyilvántartásban kereshetnek földterületekkel és ingatlanokkal kapcsolatos információkat a helyi szolgáltatáson belül, amihez útmutatók és ügyfélszolgálati munkatársak segítsége áll a rendelkezésükre. A keresés eredménye közvetlenül letölthető vagy akár interneten is megnézhető. A felhasználók a rendes nemzeti illetékeljárásaikon keresztül fizetnek a szolgáltatásért.

A szolgáltatás internetes referenciainformációkat is tartalmaz valamennyi részt vevő ország tekintetében, amelyek a jogi keretet, a nyilvántartásba vételt, az ingatlanügyleteket és a jelzáloggal kapcsolatos eljárást, a rendelkezésre álló szolgáltatásokat, valamint az ingatlanügyletekben részt vevő hatóságok szerepét és feladatait ismertetik. Az egyes országokra vonatkozó referenciainformációk a nyilvántartásban folytatott keresésekkel összefüggésben vagy a helyi környezettel kapcsolatos háttér-információként használhatók fel. Az EULIS emellett közös terminológiai és fordítási eszközt is kifejlesztett az uniós földtulajdonjoggal kapcsolatos különböző jogi fogalmak értelmezésének megkönnyítése érdekében.

További információkért látogasson el az EULIS weboldalára.

Mi az ELRA?

Az ELRA a belga jog szerint működő nonprofit társulás, amely 29 olyan szervezetből áll, amelyek 22 tagállam ingatlan-nyilvántartását képviselik. Az ELRA elsődleges célja az ingatlan-nyilvántartás ingatlanpiacokon és tőkepiacokon betöltött szerepének fejlesztése és megismertetése.

Mit kínál az ELRA?

Az ELRA, amelynek célja a közös érdekű kérdésekre vonatkozó páneurópai egyetértés kialakítása, befogadó jellegű fórumot és hálózatot biztosít az elképzelések megosztásához. Az ELRA projektjeinek, a CROBECO-nak (cross-border electronic conveyancing, több tagállam közötti elektronikus továbbítás) és az ELRN-nek (European Land Registry Network, Európai Ingatlan-nyilvántartási Hálózat) a célja az információs és kommunikációs technológiák hatékony használata az ingatlan-nyilvántartási kérdések vonatkozásában történő tájékoztatás és együttműködés terén.

További információkért látogasson el az ELRA weboldalára.

Utolsó frissítés: 01/06/2015

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.