Fizetésképtelenségi nyilvántartások

Insolventie houdt in dat iemand zijn schulden niet tijdig kan betalen. De term wordt meestal in commercieel verband gebruikt, om aan te duiden dat een vennootschap 'met onbeperkte aansprakelijkheid' haar schulden niet kan aflossen.

A fizetésképtelenségi nyilvántartások a jogi jellegű információk igen fontos forrását képezik, amelyek megkönnyítik a polgárok, a jogi szakemberek, az állami hatóságok, a vállalatok és egyéb érdekelt felek napi feladatait. Elősegítik a bankok, a hitelezők, az üzleti partnerek és a fogyasztók hozzáférését a fizetésképtelenséggel kapcsolatos, hivatalos és megbízható információkhoz. Ezek az információk növelik az átláthatóságot és a jogbiztonságot az Európai Unió piacain.

Európában a fizetésképtelenségi nyilvántartások számos szolgáltatást kínálnak; az adatok terjedelme és fajtája tagállamonként eltérő. Azon tagállamok például, amelyek külön fizetésképtelenségi nyilvántartással rendelkeznek, a fizetésképtelenségi eljárások valamennyi szakaszáról és az eljárások részes feleiről is közzétesznek információkat. Azon tagállamokban, ahol a fizetésképtelenséggel kapcsolatos adatok más nyilvántartásokon keresztül érhetők el, többféle helyzet állhat elő. Egyes országok csak a vállalatok nevét és jogállását teszik közzé; mások az eljárás valamennyi szakaszáról tájékoztatnak.

Valamennyi fizetésképtelenségi nyilvántartás alapvető szolgáltatásként biztosítja azonban a fizetésképtelenséggel kapcsolatos információk nyilvántartását, vizsgálatát és tárolását, valamint ezen információk nyilvánosság számára való hozzáférhetővé tételét.

Ha részletesebb tájékoztatást szeretne kapni, válasszon a jobb oldalon szereplő zászlók közül.

Július 2014 én az európai igazságügyi portál elérhetővé tette a tagállamok első csoportjának az összekapcsolt fizetésképtelenségi nyilvántartásait. Míg a részt vevő tagállamok a saját nemzeti szabályozásuknak megfelelően vezetik a nemzeti fizetésképtelenségi nyilvántartásukat, az európai igazságügyi portál lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy többnyelvű keresési felület használatával valamennyi összekapcsolt nyilvántartásban végezzen keresést.

Utolsó frissítés: 09/12/2014

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.