Gemensamma insatser för att stärka den europeiska rättsliga utbildningen
Med anledning av de nya befogenheter som EU har fått i och med Lissabonfördraget och för att förverkliga Stockholmsprogrammets prioriteringar i fråga om rättslig utbildning antog Europeiska kommissionen i september 2011 ett meddelande med titeln Skapa förtroende för en EU-övergripande rättvisa – En ny dimension för den europeiska rättsliga utbildningen. Ambitionen i meddelandet är att ge den europeiska rättsliga utbildningen en ny dimension och göra det möjligt för ännu fler rättstillämpare att delta i kurser av hög kvalitet i EU-rätt.
Tre fjärdedelar av de deltagande domarna och åklagarna ansåg att antalet ärenden med EU-rättslig beröring hade ökat genom åren. Det har därför blivit nödvändigt att förbättra och utvidga den utbildning som erbjuds på EU- nivå. Nästan hälften av de deltagande domarna och åklagarna arbetar med frågor som berör EU-rätten minst en gång i kvartalet. Därför anser 65% av domarna och åklagarna att kunskaper i EU-rätt och dess tillämpning är relevant för deras arbete (enligt en undersökning bland domare, åklagare och domstolspersonal i EU-länderna om deras erfarenheter av rättslig utbildning; Europaparlamentets studie ”Judicial training in the EU Member States”, 2011).
Europeiska kommissionen har som mål att bereda 700 000 rättstillämpare, dvs. hälften av alla som finns i Europeiska unionen, möjlighet att delta i europeiska rättsliga utbildningar senast 2020 genom att utnyttja alla tillgängliga resurser på lokal, nationell och europeisk nivå, i överensstämmelse med målen i Stockholmsprogrammet.
Att uppnå detta mål är ett gemensamt ansvar för alla berörda parter. Medlemsstaterna, domstolsadministrationerna, nationella organ för rättslig utbildning och europeiska organ för rättslig utbildning samt juristkåren på nationell nivå och unionsnivå måste åta sig att integrera EU-rätten och dess tillämpning i nationell och lokal utbildning, för att skapa fler kurser som berör EU-rätten och öka antalet deltagare.
Vidta åtgärder
Europeiska kommissionen uppmanar medlemsstaterna och juristkåren att se till att rättstillämparna under sitt yrkesliv får minst en veckas utbildning i unionens regelverk och bestämmelser.
Kommissionen har åtagit sig att öka tillgänglig finansiering för rättslig utbildning i syfte att stödja projekt av hög kvalitet med en större effekt på europeisk nivå. Syftet med projekten är att utbilda rättstillämpare i EU-rätt, och dessutom att utveckla webbaserad utbildning. Inom den nya fleråriga budgetramen 2014–2020 bör den europeiska rättsliga utbildningen utgöra en förstarangsprioritering för stöd till utbildning av över 20 000 rättstillämpare per år senast 2020.
Information om EU-stöd till europeiska juridiska utbildningsprogram finns på följande webbplatser: GD Rättsliga frågor och konsumentfrågor, GD Konkurrens, GD Migration och inrikes frågor och Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf).
Sedan 2013 har kommissionen gett stöd till Aiakos, ett tvåveckors utbytesprogram för nya domare och åklagare som sköts av det europeiska nätverket för rättslig utbildning (EJTN). Kommissionen kommer också att arbeta fram kompletterande åtgärder genom att utveckla E-juridikportalens stödjande funktion och formulera praktiska riktlinjer för utbildningsmetoder och utvärdering.
Kommissionen uppmuntrar också offentlig-privata partnerskap som ett sätt att utveckla nya undervisningslösningar. De kan bidra till att den europeiska rättsliga utbildningen utvidgas med fler aktiviteter och att fler kan delta.
Kommissionen har utvecklat utbildningsmoduler om tillämpningen av specifika EU-lagstiftningsinstrument. De finns tillgängliga kostnadsfritt och kan av utbildare som ger specialiserade kurser anpassas till nationella sammanhang och olika målgrupper. De återfinns i sektionen utbildningsmaterial.
Bedömning av den nuvarande situationen
Kommissionen offentliggör varje år en rapport på engelska om deltagande av rättstillämpare i utbildning i EU-rätt i Europeiska unionen:
- 2018 års rapport
(2588 Kb)
- 2017 års rapport
(3019 Kb)
- 2016 års rapport
(1515 KB)
- 2015 års rapport
(1742 Kb)
- 2014 års rapport
(1895 Kb)
- 2012 års rapport
(2265 Kb)
, publicerad 2013
- 2011 års rapport
(512 Kb)
, publicerad 2012
Under 2013 – 2014 genomförde kommissionen på förslag av Europaparlamentet pilotprojektet om europeisk rättslig utbildning för att kartlägga bästa praxis för utbildning av rättstillämpare i EU-rätt. Resultaten har offentliggjorts här:
- Study on best practices in training of judges and prosecutors som tagits fram av Europeiska nätverket för rättslig utbildning Network (EJTN):
Rapporten finns tillgänglig på engelska(1619 Kb)
. Sammanfattningen finns på engelska
(593 Kb)
och franska
(589 Kb)
.
Faktabladen om bästa utbildningspraxis finns i sektionen ”god praxis” i portalen. . De kommer att hjälpa lärare och utbildare från alla juridiska yrken att förbättra sin praxis i frågor som utbildning, utvärdering av utbildningsbehoven, metod eller utvärdering.
- Study on the state of play of lawyers' training in EU law, som tagits fram av Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) samt Europeiskt centrum för domare och jurister vid EIPA:
Rapporten finns tillgänglig i en interaktiv tidskrift(2857 Kb)
och i pdf format
(1807 Kb)
på engelska. En sammanfattning finns på engelska
(1064 Kb)
och franska
(1378 Kb)
.
Faktabladen om advokatutbildningen i alla EU:s medlemsstater presenteras i portalen i sektionen om utbildning av rättstillämpare på nationell nivå. De kan hjälpa nationella advokatsamfund och myndigheter att bedöma utbildningsbakgrunden hos varje sökande advokat som önskar utöva sin rätt till etableringsfrihet i EU.
Vissa bilagor till rapporten finns här på engelska som bilaga B – resultat från samrådet(2140 Kb)
och bilaga H: frågeformulär 1 om utbildningssystem
(164 Kb)
och tillhörande förklaringar
(163 Kb)
, frågeformulär 2 om utbildningsanordnare
(286 Kb)
och tillhörande förklaringar
(234 Kb)
och frågeformulär 3 om god utbildningspraxis
(190 Kb)
och tillhörande förklaringar
(62 Kb)
.
Projektets webbadress finns här.
- Study on the state of play of court staff training in EU law and promotion of cooperation between court staff training providers at EU level, som tagits fram av Europeiskt centrum för domare och jurister, en avdelning inom EIPA, Justice Coopération Internationale (JCI, Frankrike), Centro de Estudios juridicos (Spanien), Krajowa Szkoła Sądownictwa i Prokuratury (Polen) och delstaten Sachsens Staatsministerium der Justiz und für Europa (Tyskland):
Studien finns tillgänglig på engelska(1379 Kb)
. En sammanfattning finns på engelska
(909 Kb)
och franska
(893 Kb)
. Studiens rekommendationer för att förbättra domstolspersonals utbildning finns också på engelska
(938 Kb)
och franska
(950 Kb)
.
En sammanfattning av EU:s domstolspersonals huvuduppgifter och roller finns i denna tabell(383 Kb)
. En detaljerad beskrivning av domstolspersonalens uppgifter i varje medlemsstat kommer snart att offentliggöras på medlemsstaternas sidor i portalen.
Beskrivningen av domstolspersonalens utbildningssystem i medlemsstaterna kommer att offentliggöras i portalens avsnitt om Utbildning av rättstillämpare på nationell nivå.
- Project to promote the cooperation between judicial stakeholders concerned by European judicial training, som tagits fram av EJTN:
Rapporten finns tillgänglig på engelska(1499 Kb)
. En sammanfattning finns på engelska
(631 Kb)
och franska
(630 Kb)
.
Faktabladen om rollen för EU:s rättsliga nätverk på utbildning finns i portalens avsnitt Nätverk och strukturer på EU-nivå för fortbildning.
Bakgrund
År 2006 lade kommissionen fram ett meddelande för Europaparlamentet och rådet om rättslig utbildning i Europeiska unionen.
År 2008 antogs en resolution av rådet och företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om utbildningen av domare, åklagare och personal inom domstolsväsendet i Europeiska unionen.
År 2009 offentliggjorde Europaparlamentet en studie om stärkandet av den rättsliga utbildningen i Europeiska unionen (553 Kb)
, tillgänglig på franska.
I och med Lissabonfördragets ikraftträdande i december 2009 tillkom en rättslig grund för verksamhet som rör rättslig utbildning. Genom artiklarna 81 och 82 anges stöd till utbildning av domare och övrig personal inom rättsväsendet bland de åtgärder som behövs för att stärka det rättsliga samarbetet inom civil-, handels- och straffrätt.
I december 2009 antog rådet Stockholmsprogrammet som fokuserar på frågor som rör en europeisk rättslig utbildning för alla som är yrkesverksamma inom rättsväsendet.
I Stockholmsprogrammets Handlingsplan och i rapporten om EU-medborgarskapet 2010 slog kommissionen fast att europeisk rättslig utbildning utgör en prioritet. Europaparlamentet betonar också att lämplig rättslig utbildning på ett betydelsefullt sätt bidrar till en bättre fungerande inre marknad och gör det lättare för medborgarna att utöva sina rättigheter.
I slutet av 2010 inledde kommissionen ett samråd med de berörda parterna, däribland medlemsstater, medlemmarna i Justice Forum, och Europeiska utbildningsnätverk och strukturer och deras medlemmar. Resultatet av samråden finns sammanfattade här (192 Kb)
.
Den 13 september 2011 antog Europeiska kommissionen ett meddelande med titeln Skapa förtroende för en EU-övergripande rättvisa – en ny dimension för den europeiska rättsliga utbildningen.
I sina slutsatser av den 27 och 28 oktober 2011 om europeisk rättslig utbildning (på engelska), uppmanade rådet (rättsliga och inrikes frågor) att det årligen ska ske ett informationsutbyte med kommissionen om tillgängliga utbildningar om EU-lagstiftning och om antalet rättstillämpare som utbildas. Kommissionen uppmanades att lägga fram en årlig rapport om europeisk rättslig utbildning.
Under 2012 föreslog Europaparlamentet ett pilotprojekt för europeisk rättslig utbildning, i syfte att bidra till följande:
- Kartlägga bästa praxis för utbildning av domare, åklagare och yrkesverksamma inom rättsväsendet om de nationella rättssystemen och rättstraditionerna liksom EU-rätten.
- Få fram de mest effektiva sätten att ge utbildning i EU-rätt och nationella rättsliga system för domare, åklagare och rättstillämpare på lokal nivå och främja dialog och samordning mellan domare och åklagare i EU.
- Uppmuntra utbildningsanordnare av juristutbildningar i EU att utbyta idéer om bästa praxis och sprida dem över hela EU.
- Förbättra samarbetet mellan det europeiska nätverket för rättslig utbildning (EJTN) och nationella institutioner med ansvar för rättslig utbildning. Detta kommer att inbegripa utbildningsanordnare som t.ex. Europeiska rättsakademin samt yrkesorganisationer på EU-nivå, t.ex. det europeiska nätverket för domstolsadministrationer, Nätverket för presidenter vid högsta domstolarna i Europeiska unionen och sammanslutningen av de högsta förvaltningsdomstolarna och nätverket för allmänna åklagare vid högsta domstolarna i EU.
I november 2013 höll vice ordförande Reding ett anförande vid Europaparlamentets workshop Legal training: an essential tool for European judicial excellence.
I juni 2016 antog det europeiska nätverket för rättslig utbildning (EJTN) nio principer för rättslig utbildning, både som en bas för domarkårens hantering av sina utbildningsbehov och som en ram för utbildningssamordnare i deras arbete med att tillhandahålla utbildning för domare och åklagare. Principerna behandlar frågor som rätten till rättslig utbildning under arbetstid, ansvaret för att tillhandahålla nödvändiga resurser, obligatorisk utbildning i början av karriären, användning av moderna utbildningsmetoder och inkludering av teknik och icke-rättsliga frågor i utbildningsämnena. Texten till principerna samt bakgrundsinformation finns på engelska och franska.
Anknytande studier
Stärka det rättsliga samarbetet i Europeiska unionen (1694 Kb)
, 2009, på franska
Judicial training in the EU Member States, 2011, på engelska
Europaparlamentets workshop ”the training of legal practitioners: teaching EU law and judgecraft”: Session I – Learning and Accessing EU Law: Some Best Practices och Session II – Improving Mutual Trust (på engelska), 2013
Den här sidan sköts av Europeiska kommissionen. Informationen på denna sida avspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens officiella ståndpunkt. Kommissionen påtar sig inte något som helst ansvar för information eller uppgifter som ingår eller åberopas i detta dokument. Vänligen läs den rättsliga informationen för upplysningar om upphovsrätten till EU-sidor.