A kis értékű követelések eljárásához szükséges formanyomtatványokA kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló, 861/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet célja a határokon átnyúló, 2000 eurót meg nem haladó követelésekkel kapcsolatos polgári és kereskedelmi ügyek elbírálásának egyszerűsítése és felgyorsítása.

A rendelet Dánia kivételével az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik.

A kis értékű követelések európai eljárása során egységes formanyomtatványokat kell alkalmazni. Az eljárást írásban kell lefolytatni, kivéve, ha a bíróság szükségesnek tartja a tárgyalást.

Az eljárás meggyorsítása érdekében a rendelet határidőket állapít meg a felek és a bíróság számára.

A rendelet négy formanyomtatványról rendelkezik.

További információkat a kis értékű követelésekkel foglalkozó oldalunkon talál.

Kapcsolódó dokumentumok

Gyakorlati útmutató a kis értékű követelések európai eljárásának alkalmazásához PDF (1299 Kb) hu

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint. Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.
2020. február 1-jétől az Egyesült Királyság már nem uniós tagállam. A kilépésről rendelkező megállapodás értelmében azonban az átmeneti időszak alatt az uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig szerepelni fog a formanyomtatványokon választható országként.

 • „A” Formanyomtatvány - Keresetlevél
  • hu_in magyar
 • „B” Formanyomtatvány - Felszólítás a bíróság részéről a keresetlevél kiegészítésére és/vagy kijavítására
  • hu_in magyar
 • „C” Formanyomtatvány - Válasz-formanyomtatvány
  • hu_in magyar
 • „D” Formanyomtatvány - Tanúsítvány a kis értékű követelések európai eljárásában hozott ítéletről vagy perbeli egyezségről
  • hu_in magyar

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés : 01/10/2015