Formulare pentru cereri cu valoare redusăRegulamentul nr. 861/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 iulie 2007 de stabilire a unei proceduri europene cu privire la cererile cu valoare redusă are ca obiectiv îmbunătăţirea şi simplificarea procedurilor în materie civilă şi comercială, atunci când valoarea creanţei nu depăşeşte 2000 de euro.

Regulamentul se aplică în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei.

Procedura cu privire la cererile cu valoare redusă implică utilizarea unor formulare tip. Este o procedură scrisă, cu excepţia cazurilor în care instanţa consideră că sunt necesare audieri.

De asemenea, regulamentul stabileşte şi termene limită pentru părţi şi pentru instanţă, în vederea accelerării soluţionării litigiilor.

Regulamentul prevede patru formulare tip.

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi pagina referitoare la cererile de recuperare a datoriilor cu valoare redusă.

Fişiere relevante

Ghid practic privind aplicarea procedurii cu valoare redusă PDF (1311 Kb) ro

Pentru a completa aceste formulare online, faceți clic pe unul dintre linkurile de mai jos. Dacă ați început deja să completați un formular și ați salvat o versiune nefinalizată a acestuia, puteți apăsa pe butonul „Încărcați formularul în versiunea nefinalizată” pentru a-l încărca.
Începând cu data de 1 februarie 2020, Regatul Unit nu mai este stat membru al UE. Totuși, în baza acordului de retragere, dreptul UE va continua să se aplice Regatului Unit și pe teritoriul acestuia pe durata perioadei de tranziție. Regatul Unit poate fi selectat în formulare până la sfârșitul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020).

 • Formularul A - Formular de cerere
  • ro_in română
 • Formularul B - Solicitare din partea instanţei judecătoreşti de a completa şi/sau rectifica formularul de cerere
  • ro_in română
 • Formularul C - Formular de răspuns
  • ro_in română
 • Formularul D - Certificat privind o hotărâre pronunţată în cadrul procedurii europene cu privire la cererile cu valoare redusă sau o tranzacţie judiciară
  • ro_in română

Dacă ați salvat deja un formular, vă rugăm să utilizați butonul „Încărcați formularul în versiunea nefinalizată''.

Dacă ați salvat deja un formular, vă rugăm să utilizați butonul „Încărcați formularul în versiunea nefinalizată''.


Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.
Comisia actualizează conținutul acestui site, pentru a reflecta retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Eventualele fragmente care nu reflectă încă retragerea Regatului Unit nu apar intenționat pe site și vor fi modificate în curând.

Ultima actualizare : 01/10/2015