Környezetvédelmi jog

Az Európai Bizottság olyan képzési anyagokat kíván rendelkezésre bocsátani, amelyeket a gyakorló jogászok saját munkájukhoz, oktatóik pedig forrásanyagként használhatnak fel. Az európai e-igazságügyi portál ezen alszakasza a környezetvédelmi jog területével foglalkozik. A környezetvédelem területén a jelenlegi és jövőbeli európai jogszabályokra vonatkozó információk a Bizottság honlapjának a Környezetvédelem területével foglalkozó oldalain találhatók.

Képzési modulok az európai környezetvédelmi jog területén (Európai Bizottság)

Az igazságszolgáltatás igénybevétele környezetvédelmi kérdésekben és a környezetvédelemmel kapcsolatos jogszabályok végrehajtása olyan területek, amelyeken a szabályozások különösen alacsony szinten ismertek, pedig azok léteznek és gyakran igen specifikusak. Európában jelenleg számos olyan ügy van, amelyeknél a környezetet sértő bűncselekmények miatt büntetőeljárás folyik. A Környezetvédelmi Főigazgatóság tudatában van annak, hogy javítani kell az EU és a nemzeti bírók közötti együttműködést, ezért 2008-ban speciális programot indított, hogy képzési modulokat fejlesszen ki az uniós környezetvédelmi jog különböző aspektusaira vonatkozóan, valamint hogy bíróknak szóló, a jog végrehajtásával foglalkozó műhelytalálkozókat és szemináriumokat szervezzen. A képzési modulokat e műhelytalálkozókon tesztelték és a kapott visszajelzések alapján javították.

A műhelytalálkozók fő célja az, hogy növeljék az uniós környezetvédelmi joggal és szakpolitikával kapcsolatos tudatosságot, valamint hogy fórumot biztosítsanak a tudás- és tapasztalatcserére. A szándék az, hogy ebbe az oktatókat és képzésszolgáltatókat is bevonják. Ennek érdekében a képzési anyagokat úgy állítják össze, hogy azokat frissíteni tudják és hozzá tudják igazítani a célközönség igényeihez helyi, nemzeti vagy európai szinten.

Az uniós környezetvédelmi jogra vonatkozó képzési csomag meghatározott témákra épülő modulokból áll. Az egyes modulok foglalkozásokra oszlanak, amelyek mindegyike meghatározott képzési gyakorlat – például esettanulmány vagy irányelvek ismertetése – formáját ölti.

A modulok az oktató által tartott prezentációk és (a szeminárium 2,5 napja alatt négy) esettanulmányra vonatkozó interaktív munka kombinációi. Az oktatók azonban szabad kezet kapnak az anyagok felhasználásában, és a rendelkezésre álló foglalkozások egy meghatározott részének kiválasztásával például saját szemináriumot állíthatnak össze.

A modulok itt érhetők el ingyenesen angol nyelven, és az alábbi témákat fedik le:

  • A környezeti hatásvizsgálatra (KHV) vonatkozó uniós jog
  • A természetvédelemre vonatkozó uniós jog
  • A hulladékkal kapcsolatos uniós jogszabályok
  • A vízzel kapcsolatos uniós jogszabályok
  • Az uniós környezetvédelmi jog alapelvei
  • A környezet büntetőjog általi védelme.

Az alábbi általános kérdésekről is rendelkezésre állnak képzési anyagok:

  • Az igazságszolgáltatási igénybevétele környezetvédelmi kérdésekben
  • A nemzeti bíróságok és a Bizottság szerepe az európai környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásában.

Az Oktatók képzése című kézikönyv bemutatja, hogy a gyakorlatban hogyan használhatók ezek a képzési csomagok.

Képzési szeminárium a bíróságokhoz fordulásról környezetvédelmi jogi kérdésekben(Európai Igazságügyi Képzési Hálózat – EJTN)

Az EJTN tevékenységeinek részeként a Centro de Estudos Judiciários által angol nyelven szervezett képzési szeminárium videó podcastjához az érdekelt gyakorló jogászok és oktatók itt férhetnek hozzá.

Kapcsolódó linkek

Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN)

Utolsó frissítés: 27/04/2015

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.