A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésével kapcsolatos formanyomtatványok


A Tanács 2004/80/EK irányelve (2004. április 29.) a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről


Az irányelvet az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.

Valamennyi tagállam gondoskodik arról, hogy a területükön szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak nyújtott kárenyhítés tekintetében nemzeti jogszabályaik előírják egy olyan rendszer meglétét, amely igazságos és megfelelő kárenyhítést biztosít az áldozatok számára. Kárenyhítésnek az államterületen belüli és a határokon átnyúló tényállások esetében egyaránt rendelkezésre kell állnia, vagyis függetlenül attól, hogy mely országban van az áldozat lakóhelye, és mely tagállamban követték el a bűncselekményt.

Az irányelv együttműködési rendszert hoz létre a nemzeti hatóságok között a kárenyhítés iránti kérelmeknek a határokon átnyúló tényállások esetében történő továbbítása céljából. Azok, akik a szokásos tartózkodási helyük szerinti tagállamon kívül váltak bűncselekmény áldozatává, saját tagállamuk hatóságához (támogató hatóság) nyújthatják be a kérelmet, és attól kaphatnak segítséget a gyakorlati és adminisztratív alaki követelményekkel kapcsolatban. A szokásos tartózkodási hely szerinti tagállam hatósága közvetlenül továbbítja a kérelmet a bűncselekmény elkövetési helye szerinti tagállam hatóságának (döntéshozó hatóság), amely a kérelem elbírálásáért és a kárenyhítés kifizetéséért felelős.

Az irányelv két szabványos formanyomtatványról rendelkezik.

További információk: Kárenyhítés

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint. Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.
2020. február 1-jétől az Egyesült Királyság már nem uniós tagállam. A kilépésről rendelkező megállapodás értelmében azonban az átmeneti időszak alatt az uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig szerepelni fog a formanyomtatványokon választható országként.

  • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmek továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
    • hu_in magyar
  • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmekről szóló határozatok továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
    • hu_in magyar

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés : 27/04/2016