Formanyomtatványok – Polgári és kereskedelmi ügyekben hozott határozatok


A polgári és kereskedelmi ügyekben a joghatóságról, valamint a határozatok elismeréséről és végrehajtásáról szóló, 2012. december 12-i 1215/2012/EU rendelet és 2000. december 22-i 44/2001/EK tanácsi rendelet


Az 1215/2012/EU rendelet (Brüsszel I. rendelet (átdolgozás)) 2015. január 10-ével felváltotta a 44/2001/EK rendeletet. Ez az új rendelet kizárólag a 2015. január 10. napján vagy azt követően indított eljárásokra, az alaki követelményeknek megfelelően az említett napon vagy azt követően kiállított vagy nyilvántartásba vett közokiratokra és az említett napon vagy azt követően jóváhagyott vagy megkötött perbeli egyezségekre alkalmazandó. A rendelet az Európai Unió valamennyi tagállamának egymás közötti viszonylatában alkalmazandó, ideértve Dániát is, amely a 44/2001/EK rendelet tárgyában párhuzamos megállapodást kötött az Európai Unióval. Ez a megállapodás 2007. július 1-jén lépett hatályba.

Továbbra is a 44/2001/EK rendelet alkalmazandó azokra a 2015. január 10. előtt indított eljárásokban hozott határozatokra, az alaki követelményeknek megfelelően az említett napot megelőzően kiállított vagy nyilvántartásba vett közokiratokra és az említett napot megelőzően jóváhagyott vagy megkötött perbeli egyezségekre, amelyek az említett rendelet hatálya alá tartoznak.

Az 1215/2012/EU rendelet két formanyomtatványról rendelkezik: egy határozattal kapcsolatos tanúsítványról, illetve egy közokirattal / perbeli egyezséggel kapcsolatos tanúsítványról.

A 44/2001/EK rendelet két formanyomtatványról rendelkezik:

További információk: Brüsszel I. rendelet (átdolgozás), Határozatok végrehajtása

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint. Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.
2020. február 1-jétől az Egyesült Királyság már nem uniós tagállam. A kilépésről rendelkező megállapodás értelmében azonban az átmeneti időszak alatt az uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig szerepelni fog a formanyomtatványokon választható országként.

 • 1215/2012/EU rendelet - Tanúsítvány polgári és kereskedelmi ügyekben hozott határozattal kapcsolatban
  • hu_in magyar
 • 1215/2012/EU rendelet - Tanúsítvány polgári és kereskedelmi ügyekben keletkezett közokirattal vagy perbeli egyezséggel kapcsolatban
  • hu_in magyar
 • 44/2001/EK rendelet - A bírósági határozatról és perbeli egyezségről szóló rendelet 54. és 58. cikkében említett tanúsítvány
  • hu_in magyar
 • 44/2001/EK rendelet - A közokiratokról szóló rendelet 57. cikkének (4) bekezdésében említett tanúsítvány
  • hu_in magyar

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés : 30/07/2015