Automatikus feldolgozás

A modern informatika gyorsan és alapvetően változtatta meg mindennapi életünket. Az ebből eredő kihívásokra a polgári bírósági eljárások során is megfelelően reagálni kell, hogy az igazságszolgáltatás meg tudjon felelni a modern társadalmak elvárásainak.

Az utóbbi években egyre több tagállam vezetett be olyan jogszabályi változásokat, amelyek lehetővé teszik a modern információs és kommunikációs technológiák alkalmazását a polgári bírósági eljárásokban. E változások következtében az igazságügyi hatóságok és az eljárásokban érintett felek új csatornákon – például interneten – keresztül is kommunikálhatnak egymással.

Egyes esetekben például a felperes a bíróságnak interneten megküldött elektronikus kérelemmel is megindíthatja az eljárást; más esetekben a bíróságok elektronikus úton is kézbesíthetik a felek részére a bírósági dokumentumokat; megint más esetekben pedig valamennyi kommunikáció elektronikus úton zajlik. Egyes tagállamokban az internetes kommunikáció csaknem valamennyi típusú polgári eljárásban elfogadott, más tagállamokban pedig meghatározott típusú eljárásokra korlátozódik.

A modern kommunikációs technológiák polgári eljárásokban történő alkalmazása nem veszélyeztetheti az érintett felek alapvető jogait. Az igazságszolgáltatáshoz való jog gyakorlásának nem lehet akadálya az, hogy a fél nem rendelkezik egy bizonyos kommunikációs technológiai eszközzel. A nemzeti jogszabályoknak emellett azt is biztosítaniuk kell, hogy az internetes kommunikáció ne veszélyeztesse az eljárások során felhasznált érzékeny adatok megfelelő védelmét.

Az egyes tagállamok jogi helyzetére vonatkozó részletes tájékoztatásért kattintson a jobb oldalon található zászlók valamelyikére.

Utolsó frissítés: 27/04/2016

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.