Avtomatizirana obdelava

Sodobna informacijska tehnologija je hitro in temeljito spremenila naše vsakdanje življenje. Tudi civilni sodni postopki se morajo ustrezno prilagoditi, da bi bili odzivni za te izzive in zagotovili okvir pravnega varstva, ki lahko gre v korak s pričakovanji sodobnih družb.

V zadnjih letih je vse več držav spremenilo zakonodajo ter omogočilo uporabo sodobnih komunikacijskih in informacijskih tehnologij v civilnih sodnih postopkih. Te spremembe omogočajo komunikacijo med sodnimi organi in strankami v postopku prek novih kanalov, na primer prek spleta.

V nekaterih primerih se lahko postopki začnejo z elektronsko vlogo, ki jo vložnik pošlje sodišču prek spleta; v drugih primerih so sodišča pooblaščena, da strankam elektronsko vročijo sodne listine; spet v drugih primerih pa vsa komunikacija poteka elektronsko. V nekaterih državah članicah je uporaba spleta v komunikacijske namene sprejemljiva v skoraj vseh vrstah civilnih postopkov, v drugih pa je omejena na posebne vrste postopkov.

Uporaba sodobnih komunikacijskih tehnologij v civilnih postopkih ne sme ogrožati temeljnih pravic strank v postopku. Dostopa do pravnega varstva ne sme ovirati dejstvo, da stranka nima na voljo določenih sredstev komunikacijske tehnologije. Poleg tega bi morala nacionalna zakonodaja zagotavljati, da komunikacija prek spleta ne ogroža ustreznega varstva občutljivih podatkov, ki se uporabljajo v postopkih.

Za podrobne informacije o zadevnem pravnem okolju v posamezni državi članici izberite eno od zastavic na desni strani.

Zadnja posodobitev: 27/04/2016

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.