Fizetésképtelenség

Amennyiben olyan céggel szemben támaszt pénzügyi követelést, amely a csőd szélén áll, ön a védelem bizonyos formáját élvezi.

Valamely cég pénzzel tartozik önnek, azonban felfüggesztette a kifizetéseket, ennélfogva nem tudja rendezni tartozását. Ez esetben a törvény általában két lehetőséget kínál:

  • ha a cég megmenthető, bírósági határozattal felügyelet alá helyezik. Ezen eljárás célja a cég védelme, az üzletvitel fenntartása, a munkahelyek megőrzése és a tartozások rendezése; vagy
  • a helyzet elegendően súlyos ahhoz, hogy igazolja a cég felszámolását, ami hétköznapi nyelven csődöt jelent.

Azt követően, hogy a bíróság meghozta határozatát, a hitelezőknek egyik esetben sincs lehetőségük egyéni keresetet indítani a cég ellen. Ezen elv célja az adós eszközeinek védelme, valamint annak garantálása, hogy valamennyi hitelező egyforma bánásmódban részesüljön. A pénz visszaszerzéséhez önnek bizonyítania kell követelését az adós eszközeinek reorganizációjáért vagy felszámolásáért felelős személy – általában a vagyonfelügyelő vagy a felszámoló – előtt .

Annak érdekében, hogy az adós számára jóval nehezebb legyen az adósság visszafizetését elkerülnie azáltal, hogy vagyonát az egyik tagállamból egy másikba áthelyezi, elfogadták a Rendelet a fizetésképtelenségi eljárásról c. jogi aktust.

Részletes információkért kérjük, kattintson a jobb oldalon található zászlók egyikére.

Utolsó frissítés: 10/11/2014

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.