Starševska ugrabitev otroka

Ali ste mednarodni par z enim ali več otroki, katerega življenjska skupnost je ravnokar prenehala? Morda se želite vrniti v svojo matično državo in svojega otroka vzeti s seboj. A če boste to storili brez soglasja drugega starša ali sodišča (glej spletno mesto Pravica do varstva in vzgoje otroka ter pravica do stikov z njim) , boste morda ravnali protipravno. Pozanimajte se o zakonodaji na tem področju in o svojih možnostih ravnanja, če je vašega otroka ugrabil drugi od staršev.

Kako pravila EU preprečujejo ugrabitev otrok?

Sodišče v državi, v kateri je imel otrok običajno prebivališče pred ugrabitvijo, je pristojno še naprej, in sicer dokler se zadeva v zvezi z ugrabitvijo ne reši. S tem se izognemo možnosti, da bi starši ugrabili otroka v upanju, da bo sodišče v njihovi matični državi izdalo zanje ugodnejšo sodbo.

Kako lahko starš dobi nazaj ugrabljenega otroka?

V vseh državah EU (z izjemo Danske) so osrednji organi, katerih naloga je pomoč staršem, ki so žrtve čezmejne ugrabitve otrok. Mogoče je začeti postopek za vrnitev otroka. V tem primeru mora sodišče o zadevi odločiti v šestih tednih. Sodišče bi moralo otroku dati možnost, da se v postopku izjavi, razen če to ne bi bilo primerno zaradi njegove starosti in zrelosti.

Ali lahko sodišče v državi, v kateri se nahaja otrok, ki je bil ugrabljen, zavrne vrnitev takšnega otroka?

Sodišče v državi, v kateri se nahaja otrok, ki je bil ugrabljen, lahko nasprotuje vrnitvi takšnega otroka le, če obstaja resno tveganje, da bo otrok zaradi vrnitve fizično ali psihično trpel (člen 13(b) Haaške konvencije iz leta 1980). Vendar pa vrnitve ni mogoče preprečiti, če so bili sprejeti ustrezni ukrepi za zaščito otroka. Če sodišče ugotovi, da se otrok ne bi smel vrniti, mora stopiti v stik s sodiščem v državi, v kateri je otrok prebival pred ugrabitvijo.

Sodišče v državi, v kateri je otrok prebival pred ugrabitvijo, meritorno odloči ob upoštevanju dokazov, ki jih je pridobilo drugo sodišče, in njegovega razlogovanja. Sodnik mora tudi zaslišati otroka in oba starša.

Bo odločitev sodišča samodejno izvršljiva?

Končna odločitev, ki jo izda sodišče v državi izvora, je samodejno priznana in izvršljiva v drugih državah članicah EU, ne da bi bila za to potrebna razglasitev izvršljivosti („odprava eksekvature“), če je sodnik izdal potrdilo.

Sorodne povezave:

Zadnja posodobitev: 04/05/2016

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.