Kis értékű követelések

A 861/2007/EK rendelettel kapcsolatos nemzeti tájékoztatás és online formanyomtatványok

Általános információk

A kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló, 861/2007/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet célja a határokon átnyúló, 5000 eurót meg nem haladó követelésekkel kapcsolatos polgári és kereskedelmi ügyek elbírálásának egyszerűsítése és felgyorsítása.

A rendelet Dánia kivételével az Európai Unió minden tagállamában alkalmazandó.

A kis értékű követelések eljárását egységesített formanyomtatványok segítségével folytatják le. Az eljárást írásban kell lefolytatni, kivéve, ha a bíróság szükségesnek tartja a tárgyalást.

Tárgyalások lefolytatására telekonferencia vagy videokonferencia formájában van lehetőség, feltéve, hogy a bíróság rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel.

A rendelet továbbá az elbírálás felgyorsítása érdekében meghatározza a felek és a bíróság számára rendelkezésre álló határidőket.

A rendelet négy egységesített formanyomtatványról rendelkezik.

Az európai igazságügyi portál tájékoztatást nyújt a rendelet alkalmazásáról, valamint a számítógépen kitölthető és kinyomtatható formanyomtatványokról.

Ha szeretne részletesebben tájékozódni valamelyik tagállamról, válassza ki a kívánt ország zászlaját.

Kapcsolódó link

ARCHÍV Európai Igazságügyi Atlasz (a webhely 2017. szeptember 30-án megszűnt)


ILLETÉKES BÍRÓSÁGOK KERESÉSE

A lenti keresőeszköz segít megtalálni Önnek az(oka)t a bíróságo(ka)t/szerv(ek)et, amely(ek) illetékes(ek) az adott európai uniós jogi eszköz vonatkozásában. Figyelem: noha mindent megtettünk azért, hogy a rendszerben indított keresések a lehető legpontosabb találatokat eredményezzék, kivételes esetekben előfordulhat, hogy az illetékesség helytelen megállapítása miatt a keresés eredménye nem teljes.

Határokon átnyúló európai eljárások – Kis értékű követelések


*kötelező választás
Utolsó frissítés: 07/10/2020

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.