Stroški čezmejne mediacije

Na uporabo mediacije lahko pogosto vplivajo njeni stroški. Brezplačno zagotavljanje mediacije v nekaterih državah članicah olajša dostop do mediacije. To velja tudi, kadar lahko stroške mediacije krije sistem pravne pomoči.

Če se strankam stroški zaračunajo že od prvega informativnega sestanka o uporabi mediacije, je zanje bistvena preglednost teh stroškov. V praksi se lahko ta preglednost doseže tako, da nagrade mediatorjev vnaprej določi zakon ali sodnik in/ali se vključijo v pogodbo o mediaciji, sklenjeno med mediatorjem in strankami pred začetkom mediacije. Poleg tega bi stranke morale imeti dostop do seznamov nagrad.

Več informacij o stroških mediacije v državah članicah je na voljo na strani Mediacija v državah članicah.

Zadnja posodobitev: 18/11/2015

Stran vzdržuje Evropska komisija. Informacije na teh straneh ne izražajo nujno uradnega stališča Evropske komisije. Komisija ne sprejema nobene odgovornosti v zvezi z informacijami in podatki, vsebovanimi ali navedenimi v tem dokumentu. Pravila glede avtorskih pravic spletnih strani EU so navedena v pravnem obvestilu.
Komisija glede na prihajajoči izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije posodablja nekatere vsebine na tem spletišču. Če spletna stran vključuje vsebino, ki še ne odraža izstopa Združenega kraljestva, je nenamerna in jo bomo ustrezno odpravili.