Bírák és igazságügyi hatóságok

Ön polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködéssel foglalkozó bíró, vagy más hatóság munkatársa, és egy határokon átnyúló ügyben segítségre van szüksége?

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát arra, hogyan lehetnek segítségére a kapcsolattartási pontok:

  • Felvilágosítást adnak az igazságügyi együttműködés iránti megkeresések (például dokumentumok szolgáltatása, bizonyításfelvétel tárgyában) aktuális állapotáról
  • Megadnak minden tájékoztatást, hogy megkönnyítsék egy másik tagállam valamely uniós jogi vagy nemzetközi jogi eszköz értelmében irányadó jogának alkalmazását
  • Megoldást keresnek az igazságügyi együttműködés iránti megkeresések alkalmával felmerülő nehézségekre
  • Biztosítják a tagállamok közötti zavartalan igazságügyi együttműködéshez szükséges információkat
  • Általános tájékoztatást adnak a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködésre vonatkozó uniós és nemzetközi jogi eszközökről

A Hálózatban fontos szerepet játszanak a kapcsolattartó pontok, amelyek hozzáférhetők a többi tagállam kapcsolattartó pontjai és helyi igazságügyi hatóságai számára. ezen kívül a polgári és kereskedelmi ügyekben folytatott igazságügyi együttműködésre vonatkozó uniós és nemzetközi jogi eszközökben előírt hatóságok számára is rendelkezésre állnak. A kapcsolattartó pontok minden lehetséges módon segítik ezeket a hatóságokat. Általánosan fogalmazva, folyamatos kapcsolatban állnak a többi tagállam kapcsolattartóival.

Útmutatók gyakorló jogi szakemberek részére

A polgári és kereskedelmi ügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat emellett több kiadványt is készített, különösen a polgároknak vagy a jogalkalmazóknak szóló, konkrét uniós jogszabályokra vonatkozó iránymutatásokat.

Széleskörű tájékoztatást nyújt a jogalkalmazók számára az uniós, nemzeti és nemzetközi polgári és kereskedelmi jog tekintetében a különböző témaköröket lefedő oldalakon, amelyek itt érhetők el.

Utolsó frissítés: 16/03/2016

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.