Razvod braka

Ako se bračni par odlučiti trajno rastati, obično jedan od supružnika, ili oboje, pokreće postupak razvoda.

U većini zemalja o razvodu odlučuje sud, a brak se razvrgava odlukom tog suda.

Ako par ima djecu, osim rastave supružnika, razvodom se reorganiziraju i njihov međusobni odnos te njihovi odnosi sa zajedničkom djecom.

Zajednička se imovina supružnika dijeli i, ako je potrebno, isplaćuje se naknada ili alimentacija supružniku ili djeci.

U Europskoj uniji postoje pravila za utvrđivanje suda kojem bračni par treba podnijeti zahtjev za razvod. Ta su pravila posebno korisna u slučajevima kada su supružnici različitih nacionalnosti ili su tijekom braka živjeli u različitim državama članicama.

Njima se omogućuju i lakše priznavanje i pravovaljanost razvoda provedenog u jednoj članici Europske unije u drugim državama članicama.

Za podrobnije informacije o specijaliziranim sudovima u državama članicama, odaberite jednu od zastava s desne strane.

Posljednji put ažurirano: 03/06/2016

Stranicu održava Europska komisija. Informacije na ovoj stranici ne odražavaju nužno službeno stajalište Europske komisije. Europska komisija ne preuzima nikakvu odgovornost za informacije ili podatke sadržane ili navedene u ovom dokumentu. Pogledajte pravnu obavijest koja se odnosi na propise za autorska prava za europske stranice.
S obzirom na povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije, Komisija ažurira dio sadržaja na ovim stranicama. Ako još uvijek ima sadržaja koji ne odražava povlačenje Ujedinjene Kraljevine, to je nenamjerno te će biti izmijenjeno.