Videokonferencia

A határokon átnyúló ügyekben a videokonferencia alkalmazását illetően a készült tanulmányok kimutatták, hogy technikai szempontból a különböző tagállamokban használt videokonferencia-rendszerek kölcsönösen összekapcsolhatók. Számos tagállamban széles körben áll a bíróságok rendelkezésére videokonferencia-berendezés a tárgyalótermekben. Tekintettel arra, hogy technikai akadályok nincsenek, több figyelmet kell fordítani a videokonferencia alkalmazásának lehetőségére való figyelemfelhívásra, és a videokonferenciák lefolytatásának megkönnyítését szolgáló gyakorlati eszközök kialakítására.

Ennek érdekében ebben a részben az alábbi információkat találja:

  • információk a videokonferenciákra vonatkozó általános elvekről;
  • az Európai Unió Tanácsa által készített tájékoztató füzet, amely a határokon átnyúló videokonferenciák jogi kereteire, a technikai kérdésekre és a bevált gyakorlatokra vonatkozó általános információkat tartalmaz – lásd a csatolt dokumentumot;
  • részletes információkat tartalmazó kézikönyv a szakemberek (pl. bírák, bírósági tisztviselők és bírósági technikusok) számára;
  • Bizonyításfelvétel videokonferencia révén;
  • a tagállami berendezésekre vonatkozó információk, amely lehetővé teszi annak megállapítását, hogy rendelkezésre áll-e videokonferencia-berendezés egy adott tagállam meghatározott bíróságán (az e részben szereplő információk a tagállamok igazságügyi minisztériumai által szolgáltatott adatokon alapulnak);
  • dinamikus formanyomtatványok, amelyek jelenleg csak a 2001. május 28-i tanácsi rendelet szerinti, határokon átnyúló polgári és kereskedelmi ügyekre vonatkoznak (lásd a jogszabályi kereteket). Ezek lehetővé teszik a megkereső bíróság számára a kérelmek online kitöltését, a kérelem hiánytalanságának ellenőrzését, a kérelem nyomtatását, elmentését, a megkeresett bíróság nyelvére való lefordítását és e-mailben való elküldését.

Kapcsolódó dokumentumok

Tájékoztató füzet PDF (3078 Kb) hu

A Tanács ajánlásai - „Az igazságügy területén a határokon átnyúló videokonferenciák alkalmazásának előmozdítása és a legjobb gyakorlatok megosztása a tagállamokban és uniós szinten”

A Tanács e-jogi munkacsoportjának zárójelentése PDF (1210 Kb) en - Videokonferenciákkal foglalkozó szakértői csoport (mellékletek lent)

A bizonyításfelvételről szóló rendelet alkalmazásához készített gyakorlati útmutató PDF (280 Kb) hu

Utolsó frissítés: 18/07/2016

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.