Obţinerea probelor

Dacă introduceți o acțiune în instanță, în general, este extrem de important să prezentați acesteia probe pentru a vă dovedi pretențiile.

Pentru informații detaliate de la nivel național, selectați drapelul țării care vă interesează.

Obținerea de probe în procedurile civile nu se limitează la granițele unui stat membru. Uneori poate fi necesar ca unele acte în materie de probațiune să se desfășoare într-un alt stat membru decât cel în care sunteți rezident. De exemplu, poate fi necesară audierea de martori sau de experți din alte state membre sau vizitarea de către instanță a locului faptei, situat într-un alt stat membru. În ceea ce privește obținerea probelor la nivel transfrontalier, în cadrul Uniunii Europene, cooperarea judiciară între instanțele statelor membre în domeniul obținerii de probe în materie civilă sau comercială este reglementată prin Regulamentul (CE) nr. 1206/2001 din 28 mai 2001.

Linkuri utile

Obţinerea de probe – notificările statelor membre și instrument de căutare a instanței/autorității competente

Obținerea de probe prin videoconferință

Ghid practic pentru aplicarea Regulamentului privind obținerea de probe  PDF (74 Kb) en

Ghid practic privind utilizarea videoconferințelor pentru obținerea de probe în materie civilă și comercială  PDF (1833 Kb) ro

Ultima actualizare: 21/01/2019

Această pagină este administrată de Comisia Europeană. Informațiile de pe această pagină nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Comisiei Europene. Comisia nu își asumă nici o răspundere în legătură cu oricare din informațiile sau datele conținute în prezentul document sau la care acesta face referire. Vă rugăm să consultați avizul juridic în legătură cu normele privind drepturile de autor în cazul paginilor de internet ale Comunității Europene.