Hatáskör és illetékesség

Előfordulhat, hogy ugyanabban a kérdésben egy jogvitában érintett mindkét fél bírósági eljárást kezdeményez, azonban eltérő tagállamokban.

Például egy németországi és franciaországi lakosokat érintő közlekedési baleset után előfordulhat, hogy az érintettek a saját lakóhelyük szerinti tagállamban perlik egymást kártérítés iránt.

Az egymással ütköző határozatok elkerülése érdekében az uniós jog meghatározza, hogy az ügyet melyik tagállam melyik bíróságának kell tárgyalnia. A pert főszabály szerint az alperes lakóhelye szerinti tagállamban kell megindítani. Konkrét esetekben egyéb joghatósági szabályokra is lehet hivatkozni alternatívaként ezen kívül, például az egyik fél szerződésszegése estén. Így a szerződésszegő fél ellen kereset nyújtható be azon a helyen, ahol a vitatott szerződéses kötelezettséget teljesíteni kellett volna (többek között az a hely, ahol a megvásárolt árut át kellett volna adni). Egyes csoportok – fogyasztók, munkavállalók és biztosítottak – védelme érdekében különös szabályokról is rendelkeztek.

A családjogban uniós szintű szabályok határozzák meg, hogy a házasság felbontásával, a szülői felügyeleti joggal és a tartással kapcsolatos jogvitákban melyik tagállam rendelkezik joghatósággal.

Részletes információkért kérjük, kattintson a jobb oldalon található zászlók egyikére.

A joghatósággal rendelkező tagállam meghatározását követően a gyakorlatban hatáskörrel rendelkező és illetékes bíróságot kell megtalálni.

A Polgári Ügyek Európai Igazságügyi Atlaszának weboldalán megtalálható a polgári és kereskedelmi ügyekben hatáskörrel rendelkező és illetékes tagállami bíróságok (elsőfokú bíróságok, fellebbviteli bíróságok stb.) megnevezése és címe, valamint illetékességi területük.

Utolsó frissítés: 27/04/2016

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.