Büntetőügyekben folytatott együttműködés

Az európai szintű igazságügyi együttműködés magában foglalja a különböző tagállamokban praktizáló jogi szakemberek (bírák, ügyészek és védőügyvédek) közötti együttműködés elősegítését, a büntetőügyekben hozott bírósági határozatok tagállamok közötti kölcsönös elismerésének javítását, szükség esetén az anyagi és eljárási jogszabályok harmonizációját, az elfogadott jogszabályok alkalmazásának figyelemmel kísérését, valamint a büntető igazságszolgáltatás külkapcsolati vonatkozásainak (harmadik országokkal fennálló kapcsolatok) figyelembevételét.

A Stockholmi Program a következő új célokat tűzi ki a 2010–2014-es időszakra:

  • olyan jogszabályok kidolgozása, amelyek révén a büntetőeljárás valamennyi szakaszában érvényesül a kölcsönös elismerés elve;
  • szükség esetén a nemzeti anyagi és eljárási jogszabályok harmonizációja a kölcsönös bizalom és elismerés fokozása érdekében;
  • közös minimumkövetelmények kidolgozása az egész EU-ban az eljárások tisztességes jellegének biztosítása érdekében;
  • uniós szervek, illetve igazságügyi együttműködési fórumok – például az EUROJUST és a büntetőügyekben illetékes Európai Igazságügyi Hálózat – létrehozása és támogatása;
  • az uniós tagállamok igazságszolgáltatási rendszerei közötti kölcsönös bizalom erősítése egy európai igazságszolgáltatási kultúra kialakítása révén, amely a jogi szakemberek képzésén és a közöttük történő hálózatépítésen alapul;
  • a már elfogadott uniós jogszabályok végrehajtásának figyelemmel kísérése;
  • az uniós igazságügyi együttműködés külső vonatkozásainak figyelembevétele (például harmadik országokkal megkötendő megállapodásokkal kapcsolatos tárgyalások, az uniós tagságukat kérelmező vagy ezt mérlegelő országok igazságszolgáltatási rendszereinek értékelése)

Az EU a kölcsönös elismerés elvével összhangban több jogalkotási aktust is elfogadott – a vonatkozó aloldalakon további információ található az alábbiakról:

A tisztességes eljáráshoz való jogokat biztosító közös minimumszabályok kialakítása érdekében három irányelvet fogadtak el:

Utolsó frissítés: 19/08/2015

A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.