„Fizetési meghagyásos” eljárásokAz európai fizetési meghagyásos eljárás létrehozásáról szóló, 2006. december 12 i 1896/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet lehetővé teszi a hitelezők számára, hogy egységes eljárás alapján és egységesített formanyomtatványok használatával hajtsák be nem vitatott polgári és kereskedelmi ügyekkel kapcsolatos követeléseiket.

A rendelet Dánia kivételével az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik.

Az európai fizetési meghagyás végrehajtását a bíróságok rendelik el, kivéve Magyarországon, ahol ez az eljárás (polgári jogi) közjegyzői hatáskörbe tartozik.

Az eljárás során nincs szükség arra, hogy a felek a bíróság előtt megjelenjenek. Miután a jogosult benyújtja az európai fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmét, az eljárás automatikusan zajlik; a jogosultnak további teendője nincs.

A rendelet hét formanyomtatványról rendelkezik, amelyeket a 2012. október 4-i 936/2012/EU bizottsági rendelet új formanyomtatványokkal váltott fel.

További információkért kérjük, tekintse meg az európai fizetési meghagyással foglalkozó oldalunkat.

Kapcsolódó dokumentumok

Gyakorlati útmutató az európai fizetési meghagyásról szóló rendelet alkalmazásához PDF (4366 Kb) hu

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint. Ha már elkezdte egy formanyomtatvány kitöltését és mentette a piszkozatot, feltöltheti a "Piszkozat betöltése" gombra való kattintással.
2020. február 1-jétől az Egyesült Királyság már nem uniós tagállam. A kilépésről rendelkező megállapodás értelmében azonban az átmeneti időszak alatt az uniós jog továbbra is alkalmazandó az Egyesült Királyságra és az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyság az átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig szerepelni fog a formanyomtatványokon választható országként.

  Az európai igazságügyi portál ma már lehetőséget kínál Önnek arra, hogy egyes tagállamok bíróságainak biztonságos elektronikus csatornán küldjön be formanyomtatványokat. Az ilyen módon elküldhető formanyomtatványokat e-signature icon ikon jelzi.
Ha többet szeretne megtudni a követelések/keresetek elektronikus benyújtásának módjáról, kattintson ide.

 • „A” Formanyomtatvány - Európai fizetési meghagyás iránti kérelem eSignature icon
  • hu_in magyar
 • „B” Formanyomtatvány - A bíróság felhívása a jogosulthoz európai fizetési meghagyás iránti kérelem kiegészítésére és/vagy kijavítására
  • hu_in magyar
 • „C” Formanyomtatvány - A bíróság javaslata a jogosult részére az európai fizetési meghagyás iránti kérelem módosítására eSignature icon
  • hu_in magyar
 • „D” Formanyomtatvány - Határozat az európai fizetési meghagyás iránti kérelem elutasításáról
  • hu_in magyar
 • „E” Formanyomtatvány - Európai fizetési meghagyás
  • hu_in magyar
 • "F" Formanyomtatvány - Ellentmondás európai fizetési meghagyással szemben
  • hu_in magyar
 • „G” Formanyomtatvány - Végrehajthatóvá nyilvánítás
  • hu_in magyar

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


Elektronikus aláírással ellátott PDF-fájl feltöltéséhez először be kell jelentkeznie. e-signature icon

Elektronikus aláírással ellátott PDF-fájl feltöltéséhez először be kell jelentkeznie. e-signature icon


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.
A Bizottság megkezdte a portál tartalmának frissítését, amire az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt van szükség. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Utolsó frissítés : 01/10/2015

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit